Skip to main content

Veertigdagentijd 2018

Veertigdagentijd 2018

Tijdens de veertigdagentijd werken we met een basisopstelling die de hele periode blijft staan.

Het paarse kleed ligt  op tafel: dat staat voor  bezinning, inkeer berouw en boete.
Op de tafel een rek van betongaas met vóór het rek  takken van de kronkelhazelaar in een berg grond.  Betekenis: we zijn geworteld en gegrondvest in de liefde van Christus (Efez. 3,17)
Het thema van de veertigdagentijd is liefde.  Elke week staat één van de klassieke deugden centraal in het leesrooster voor deze periode. Om dit uit te beelden komt er elke week een schijfje in de ‘boom’  te hangen met de deugd van die week erop geschreven.  Achtereenvolgens zijn dat de deugden matigheid, moed, wijsheid, rechtvaardigheid, geloof, hoop en liefde. Deze laatste is ook het centrale thema.


Bij de takkenboom bloeiende paarse violen.  Betekenis: als gemeente en gemeenteleden komen we tot bloei door de liefde van Christus.  Mos staat symbool voor het nieuwe leven dat we krijgen door Christus.
Op de laatste zondag (Palmpasen) hangen er ook palmbladeren die verwijzen naar de intocht van Jezus in Jeruzalem. Voor de kansel staat een fleurig boeket dat het enthousiasme van de mensen aangeeft, die Jezus koning willen maken.

veertigdagentijd2018 7  veertigdagentijd2018 8  veertigdagentijd2018 1  veertigdagentijd2018 2

veertigdagentijd2018 3  veertigdagentijd2018 4  veertigdagentijd2018 5  veertigdagentijd2018 6

 

Goede vrijdag

Voor vanavond staat de kruisiging centraal in de uitbeelding. Dat is uitgebeeld door een kruis op de tafel met mos en jute om de voet
van het kruis. Onderaan het kruis rode anemonen, die het bloed van Jezus symboliseren. Door zijn kruisiging bracht hij ons nieuw leven, gesymboliseerd door het mos. Klimop staat uiteraard voor Gods trouw. En de rietpluimen staan symbool voor de bespotting die Jezus moest ondergaan terwijl hij aan het kruis hing.

goede vrijdag 2018 1  goede vrijdag 2018 2  goede vrijdag 2018 3  goede vrijdag 2018 4