Skip to main content

Advent 2016

Advent 2016

Zondag 27 november is de eerst zondag van advent. Het begin van een nieuwe cyclus in het kerkelijk jaar. Advent is de tijd van bezinning, uitkijken naar de komst van Christus, het Licht der wereld. Tijdens de adventszondagen verzorgt Commissie Liturgische Symboliek, net als in voorgaande jaren, een stuk op de liturgietafel. Het is een zogenaamd opbouwstuk, dat elke zondag voller en lichter van kleur wordt. Elke zondag wordt dezelfde basis gebruikt.

Tijdens de adventsperiode ligt het paarse kleed op de liturgietafel. Paars is de kleur van inkeer, berouw, boete en verwachten. Elke adventszondag heeft zijn eigen kleur: de eerste zondag is dat paars, de tweede zondag iets lichter paars, de derde zondag roze en de laatste zondag is de kleur wit. Deze kleuren komen terug in de kaarsen op de tafel, waarvan er iedere zondag één extra wordt aangestoken.

Het basisstuk is op deze manier opgebouwd: de ondergrond is een krans van takken. De ronde vorm, de cirkel zonder begin of eind, symboliseert Gods trouw en eeuwigheid. Het is Gods trouw die de geboorte van de Redder mogelijk maakte. Twee flesjes met bloemen in de kleur van de betreffende zondag staan op een schaal boven op de krans. De opgaande lijn symboliseert het verlangend uitzien naar de komst van Gods Zoon.
Om de flesjes heen liggen bolletjes, die in de loop van de weken zullen groeien en waaruit een bloem zal komen. Dit staat voor hoop en verwachting.

Paarse bloemen, paarse accenten, dood materiaal en stenen zien op berouw en zonde; passend bij de adventsperiode. Groen mos verwijst naar hoop, eeuwigheid en toekomst.
Om de kleur van elke zondag te accentueren, gebruiken we kleden in de kleur van die zondag. Dit kleed wordt op tafel gedrapeerd zodat het een eenheid vormt met het stuk. Het stuk wordt elke week voller van vorm, en lichter van kleur: de bolletjes komen uit en gaandeweg de adventsperiode worden de kleuren van de bloemen lichter. Er is een beweging naar Kerst: het verlangen naar de komst van de Verlosser wordt sterker.
Met Kerst gebruiken we hetzelfde stuk, maar dan worden uitsluitend witte bloemen gebruikt. Ook is er dan meer groen in verwerkt. Kerst is het feest van Christus, dus ligt met Kerst het witte kleed op tafel.

1ste adventszondag Paarse bloemen, paarse accenten

Advent2016 1stezondag 1  Advent2016 1stezondag 2  Advent2016 1stezondag 3

 


2e adventszondag:  lichtpaarse bloemen en accenten

2e adventszondag 2016 1  2e adventszondag 2016 2  2e adventszondag 2016 3  2e adventszondag 2016 4


3e adventszondag:   roze bloemen en accenten

3e adventszondag 2016 1  3e adventszondag 2016 2  3e adventszondag 2016 3


4e adventszondag:   witte bloemen en accenten
Kerst: Christus is geboren, het is feest!   De tijd van verwachten is voorbij.  De kleur wit is de kleur van Christus, van nieuw leven en reinheid. De hoge witte bloem staat voor Christus. Veel groen en witte bloemen staan voor nieuw leven, het nieuwe leven door Christus.

4e adventszondag 2016 1  4e adventszondag 2016 2  4e adventszondag 2016 3